Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij ? Geen zorgen, je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen:

0594 553030

info@nibleek.nl

We zijn beschikbaar op de onderstaande dagen:

Maandag t/m vrijdag
8:00 t/m 16:30

Algemeen

Wanneer u een offerte voor een complete Thermovloer van ons heeft ontvangen en u heeft serieuze belangstelling, neem dan contact met ons op voor een afspraak op locatie. We lopen dan samen met u onze offerte door en beantwoorden al uw vragen. Nadat u van ons een planning heeft ontvangen, zullen wij op uw uitnodiging, een week vooraf een laatste inspectie uitvoeren zodat de werkzaamheden soepel verlopen.

Als de houten vloer is verwijderd en eventueel het leidingwerk is aangepast komen wij in beeld. Normaal gesproken brengen wij de folie en maatvoering aan en storten aansluitend het schuimbeton. In de week daarop zullen we de vloerverwarming aanleggen en deze afstorten met een afwerkvloer welke 2 dagen dient te drogen voordat deze belopen mag worden. Totaal dient u dus rekening te houden met  7 à 8 werkdagen.

Onze Thermovloer bestaat uit een isolerende laag schuimbeton die als eerste wordt aangebracht. Bij het peil van het schuimbeton houden we in de basis 6cm ruimte over om hier een noppenplaat met vloerverwarming op te maken. De 'kale' noppenplaat zonder isolatie wordt daarna afgegoten met tussen de 50 en 60mm afwerkvloer. Op de afwerkvloer kan dan na de droogtijd de uiteindelijke stoffering worden gemaakt. Zijn dit bijvoorbeeld tegels of een houten plankenvloer dan dienen we hier in het voortraject rekening mee te houden.

Voorbereiding

Leidingwerk laten controleren en eventueel aanpassen. Leg leidingwerk zoveel mogelijk over het zandbed zodat het plastic hier overheen kan worden aangebracht. 

Soms kan het verstandig zijn om de aanvoer en afvoerleidingen voor het aansturen van de verdeler door de kruipruimte te leggen naar de juiste plek.

Nee. in de basis dient de kruipruimte vrij van puin te worden opgeleverd. Dit omdat we anders het folie beschadigen tijdens het aanbrengen van het schuimbeton met als gevolg dat de schuimbetonvloer nog zakt terwijl wij op weg naar onze volgende klant zijn.

Zorg dat alles goed is dicht gezet zodat het schuimbeton niet in of naar plaatsen kan lopen waar dat niet gewenst is. Dus balkgaten waar de vloerbalken in hebben gezeten dicht metselen of voorzien van pur. Dit geldt ook voor ventilatieroosters. Extra aandacht voor leidingen die naar een kelder lopen, goed dichtpurren zodat het schuimbeton niet in de kelder in kan lopen.

Eventueel benodigde ontheffingen of vergunningen dient de opdrachtgever zelf aan te vragen en aan ons te worden voor gelegd voor de datum van uitvoering.

Schuimbeton

Schuimbeton is de isolerende laag die als eerste in de kruipruimte wordt aangebracht. De laag ligt dus op de drukvaste zandlaag (of soms een betonnen werkvloer). Om een isolatiewaarde van 3,5 te halen adviseren wij minimaal 38,5 cm NIB Thermo toe te passen. Is de kruipruimte dieper dan een 70 cm à 75 cm dan brengen we het schuimbeton in 2 fases aan waarbij er één dag tussen zit.

Er kan geen isolerend schuimbeton gestort worden als er water in de kruipruimte blijft staan. In dat geval passen we eerst een dunnere laag schuimbeton van een zwaarder type toe die als bodemafsluiter fungeert. Hierop kan na 2 dagen dan de isolerende laag aangebracht worden. 

Tijdens en na het storten zorgt u dat er goed wordt geventileerd - in schuimbeton zit veel vocht dat weg moet kunnen. Omdat de geur van schuimbeton huisdieren aantrekt, ervoor zorgendat de eerste 12 uur er geen huisdieren op het schuimbeton kunnen komen. En natuurlijk dat er geen personen in het schuimbeton kunnen vallen !!

Afhankelijk van de temperatuur zal schuimbeton na ongeveer 24 uur weer voorzichtig beloopbaar zijn. Loopt u er veel overheen bescherm de schuimbeton dan tegen puntlast door enkele houten platen op de schuimbeton te leggen.

Vanwege de relatieve lage druksterkte en buigtreksterkte komt het voor dat er een scheur in een schuimbetonvloer onstaat. Dit is geen probleem en niet nadelig voor de isolerende en draagkrachtige eigenschappen van het schuimbeton. 

Schuimbeton heeft als basis een drukvaste ondergrond nodig; een gedeelte zand aanbrengen in een woning hoeft geen probleem te zijn. Echter dient u het zand goed aan te trillen zodat dit later niet meer kan inklinken. Houd er verder rekening mee dat een goed verdicht zandpakket 5 x meer belasting geeft op de ondergrond dan schuimbeton!!!

Vloerverwarming

Vloerverwarming is comfortabel en energiezuinig. Tevens bent u klaar voor de toekomst in combinatie met een warmtepomp waarmee u zelfs de vloer kunt koelen. 

Wij brengen de vloerverwarming standaard aan op een noppenplaat waarbij de buizen van 16mm op een h.o.h. afstand van 10 cm worden gelegd; Met één groep vloerverwarming verwarmen we 8 m2 dus bij een oppevlakte van 32 m2 zijn we een 4 groeps verdeler nodig. 

Normaal gesproken offreren we een energiezuinige stalen verdeler waarbij de verdeler en pompgroep één geheel vormen. Tegen meerprijs kunnen we ook een messing of kunststof verdeler met losse pompgroep aanbieden welke geschikt is voor een verwarmingsketel. Het voordeel van deze 2 laatste verdelers is dat deze later ook geschikt zijn in combinatie met een warmtepomp. De pompgroep kan dan eenvoudig van de verdeler worden gedemonteerd.

Het aantal groepen op de verdeler is dus afhankelijk van de oppervlakte en welke ruimtes u allemaal apart wil kunnen verwarmen. Soms kiezen mensen voor één of meerdere loze groepen op de verdeler omdat ze deze in de toekomst nodig zijn voor bijvoorbeeld het uitbreiden van de woning.

Op de plek waar we de verdeler overeenkomen dient binnen een straal van 1,5 m een aan- en afvoerleiding met een doorsnede van minimaal 25mm aanwezig te zijn waarop een kogel- of vlinderkraan gemonteerd moet worden. Hierop kunnen wij dan de verdeler aansluiten. Is deze er ten tijde van het aanbrengen van de vloerverwarming niet, dan dient dit later door een installateur te worden aangesloten. Uiteraard testen wij wel de vloerverwarming voordat deze wordt voorzien van een afwerkvloer. Ook dient een geaard stopcontact aanwezig te zijn.

Afwerkvloer

Een afwerkvloer dient altijd 'zwevend' op het schuimbeton te worden gestort. Als er dus geen vloerverwarming wordt aangebracht dient de schuimbeton van folie te worden voorzien en op de wanden moet randisolatie worden gemaakt. Wanneer wij de vloerverwarming aanbrengen is de noppenplaat de scheiding tussen de schuimbeton en de afwerkvloer en ook voorzien wij in dat geval alle wanden van randisolatie. 

De laagdikte van de afwerkvloer is tussen 5 en 6 cm. Een dikkere vloer is tegen meerprijs altijd mogelijk maar wel zeer nadelig voor de droogtijd.

Zorg dat er geen tocht over de vloer plaats vindt. Houd dus de ramen en deuren de eerste 48 uur gesloten. Na deze periode kan er worden geventileerd zodat het vocht weg kan. Na 48 uur is de afwerkvloer beloopbaar en na een week is de vloer op ongeveer 70% van zijn eindsterkte. Als handvat kunt u voor een anhydrietvloer een droogtijd van 1 cm per week aanhouden en voor een cementgebonden afwerkvloer een 1,5 cm per week. Let op, dit is een handvat een dus ook afhankelijk van diverse andere factoren. Versnellen van het droogproces kan door na de eerste week het opstookproces van de vloerverwarming aan te vangen. Ook het toepassen van bouwdrogers of het open schuren van de vloer helpt hieraan mee.

Laat altijd het vochtpercentage meten voordat met de voorbereiding van de uiteindelijke stoffering (pvc, pu gietvloer, tegels enz)  wordt begonnen !!

Nadat schuimbeton gestort is deze een week de tijd geven om sterkte te ontwikkelen en te zorgen dat de schuimbetonvloer zijn vocht kwijt raakt - dus goed ventileren !

Subsidie

Schuimbeton NIBThermo en NIB500 (afhankelijk welk type u toepast bij welke laagdikte) staan vermeld op de ISDE maatregelenlijst van de Rijksoverheid. Beide types vallen onder de vloerisolatie en bij het toepassen van de minimale laagdikte kan er € 5,50 per m 2 aan subsidie worden verkregen. Maakt u gebruik van een 2e isolatiemaatregel dan wordt dit bedrag verdubbeld naar € 11,00 per m2.

De minimale laagdikte voor een type NIBThermo is 38,5 cm waarmee een R waarde van 3,5 wordt behaald. Bij een type NIB500 is de minimale laagdikte 51,2 cm (= dus R waarde 3,5)